18-20 maart 2022

Steun onze hulpactie 
voor Oekraïne

Inzameling goederen
Ik wil doneren

Over de actie

Op 18 maart vertrekken wij richting Polen voor humanitaire hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Op de heenreis leveren wij, met een touringcar en drie busjes, goederen en medicijnen af voor in de vluchtelingenkampen en voor ziekenhuizen in Oekraïne.
Voor de terugreis hebben wij plaats om 70 tot 80 vluchtelingen mee te nemen naar Nederland. Hier in Nederland zorgen wij voor onderdak, registratie en eerste levensbehoeften. Steun onze actie met goederen en/of een financiële bijdrage.

Laatste nieuws

Het komt goed terecht

10 april 2022: Inmiddels zijn we alweer drie weken terug uit Polen. Zo langzamerhand krijgen we wat berichten over waar...
Lees meer

Missie volbracht

20 maart 2022: Na een reis van in totaal 18 uur kwamen we vanochtend rond 9:15 uur weer aan in...
Lees meer

Op weg naar Nederland

20 maart 2022: Daar gaan we dan, onderweg naar Nederland met een bus vol vluchtelingen. Het was een enerverende dag!...
Lees meer

Impressie afleveren van medische hulpgoederen

18 maart 2022:Het uitladen van de medische goederen gisteravond verliep heel erg soepel. Dankzij de hulp van de lokale bevolking...
Lees meer

Medische goederen voor Oekraïne afgeleverd

18 maart 2022: Zojuist hebben we op onze eerste bestemming in Krakau de medische goederen afgeleverd. Onder andere operatiematerialen, infuussystemen,...
Lees meer

De Poolse grens voorbij

18 maart 2022: We zijn de Poolse grens gepasseerd! Bij onze eerste stop in Polen valt op dat we niet...
Lees meer

We zijn vertrokken!

18 maart 2022: Vanochtend om 5:00 uur stonden er hulptroepen klaar om de bussen in te laden. Vele handen maakten...
Lees meer

Al 135 volle verhuisdozen na twee inzamelavonden!

De inzamelactie voor goederen heeft een vliegende start beleefd. Afgelopen maandag en dinsdag waren de eerste twee inzamelavonden. Auto's rijden...
Lees meer

Autobedrijf Thoonen levert een VW Crafter!

Eén van de personenbusjes die vrijdag mee gaat naar Polen, een VW-Crafter, is ter beschikking gesteld door Autobedrijf Thoonen uit...
Lees meer

Drive-In Cinema Oosterbeek draagt bij aan actie

12 maart 2022: Kom op 1 april naar de Drive-In Cinema op Sportpark Hartenstein in Oosterbeek. Een uniek evenement met...
Lees meer

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht van vragen die vaak aan ons gesteld worden. 

Waar gaan jullie exact naartoe?

Vrijdagochtend laden we de touringcar en busjes met de ingezamelde goederen en medicijnen. Vervolgens vertrekken we in alle vroegte richting Polen. Onze eerste bestemming is Wroclaw. Daar leveren wij goederen af die van daaruit verspreid worden over verschillende vluchtelingenkampen. De tweede stop is een ziekenhuis in Namyslow. De medische goederen en medicijnen die we daar afleveren, worden van daaruit naar ziekenhuizen in Oekraïne gebracht. Zaterdag vervolgen we onze reis naar het grootste Poolse vluchtelingenkamp aan de Oekraïense grens, in Korczowa. In eerste instantie laden we daar de laatste goederen uit om vervolgens vluchtelingen mee te nemen naar Nederland.

Hebben jullie een netwerk in Polen of Oekraïne?

Ja, we staan in nauw contact met 2 coördinatoren in het ziekenhuis in Polen en eveneens met 2 coördinatoren op het vluchtelingenkamp. Daarnaast hebben wij contact met Andriy Vasylenko van Bake4Ukraine. Andriy en zijn Nederlandse vrouw Arenda Vasylenko-Van der Ree zijn met een team achtergebleven in de omgeving van Kiev om soep te maken en brood te bakken. Dit verstrekken zij aan iedereen die het nodig heeft, zowel inwoners als militairen. We hopen met de opbrengst van onze actie ook een bijdrage te kunnen leveren aan dit fantastische initiatief.

Hoe kiezen jullie welke vluchtelingen mee mogen naar Nederland?

De coördinatoren waar we contact mee hebben zullen een inventarisatie doen en een zo concreet mogelijke lijst opstellen met vluchtelingen die met ons mee willen. De situatie in het kamp is echter best chaotisch te noemen. Er is nog steeds een grote toestroom van vluchtelingen en anderzijds komt de hulp vanuit West-Europa op gang. Als de bussen nog niet gevuld zijn, dan gaan we ter plekke in duo's op zoek naar vluchtelingen die mee willen.

Met hoeveel mensen gaan jullie dit doen?

Er gaat een groep van ongeveer 10 vrijwilligers mee naar Polen, waaronder een medisch specialist en een tolk. Daarnaast is er gelijktijdig een team in Nederland die de organisatie op zich neemt rondom de aankomst en huisvesting van de vluchtelingen.

Welke goederen zijn nodig?
We hebben een speciale pagina voor de lijst met benodigde goederen. Er is vooral veel behoefte aan verzorgingsproducten, medische goederen en eten en drinken. Kleding is voldoende voorhanden, maar ondergoed en sokken zijn bijvoorbeeld wel welkom.
Er zijn best veel inzamelingsacties. Hoe weet ik of de gevraagde goederen wel echt nodig zijn?

De goederenlijsten hebben we ontvangen van de coördinatoren waar we direct contact mee hebben. Voor de gevraagde producten voorzien ze voorlopig niet dat er voldoende van voorhanden zal zijn. Zij houden ons wel op de hoogte van de ontwikkelingen.

Waar wordt het geld aan uitgegeven?

Primair wordt het uitgegeven aan vervoer, brandstof, tol en eventuele aanschaf van benodigde goederen. Ook zullen wij een donatie doen aan het initiatief van ons contact Andriy Vasylenko van Bake4Ukraine. Andriy en zijn Nederlandse vrouw Arenda Vasylenko-Van der Ree zijn met een team achtergebleven in de omgeving van Kiev om brood te bakken en soep te maken. Dit verstrekken zij aan iedereen die het nodig heeft, zowel inwoners als militairen. We hopen met de opbrengst van onze actie ook een bijdrage te kunnen leveren aan dit fantastische initiatief.

Hoe zorgen jullie voor huisvesting in Nederland?

Vanuit de Nederlandsche Tafelronde is een nationale inventarisatie gedaan van Tafelaars die woonruimte ter beschikking willen stellen. Een deel van de vluchtelingen kan hierdoor gehuisvest worden. Daarnaast zijn er contacten met een stichting die bemiddeld tussen gastgezinnen en vluchtelingen, zijn we in gesprek met gemeentes, COA en Vluchtelingenwerk. 

Ik overweeg om ook vluchtelingen op te vangen. Kan ik met jullie in contact komen?

Jazeker, we helpen je graag! Stuur een mail naar tafel@rt177.nl en we zullen spoedig contact met je zoeken.

Mijn vraag staat er niet tussen. Wat nu?

Stuur een mail naar tafel@rt177.nl en we zullen spoedig contact met je zoeken.

Sponsors

De volgende bedrijven hebben materialen geleverd die helpen onze actie tot een succes te maken:

Scroll to Top